ÍGY NYÁRVÍZ IDEJÉN

Egyre több panasz fut be az utóbbi időben vízhiánnyal, nyomáscsökkenéssel kapcsolatban.

Nincs ebben semmi csoda.

Nyár van, meleg van, több víz fogy. Mielőtt másokat szidnék, magam is élen járok ebben a „pocsékolásban”, csak a leandereimre 2-300 litert locsolok el ilyenkor – naponta.

Ennyi vizet ugye hordóba, esővízből összegyűjteni nem lehet, pedig a növényeknek jobb lenne.

De nem hiszem, hogy pont az én ellocsolt vizem hiányozna a faluból.

Pilisborosjenő szerencsés helyzete, hogy rendelkezik saját vízbázissal.

Ez sokáig elég is volt a falu teljes ellátásához.

Időközben megnőtt a lakosság egyéni vízigénye is, többet locsolunk, automata öntözőrendszerek létesülnek, egyre többeknek van medencéje, amit időnként fel kell tölteni, nincs ezzel semmi baj,  hozzátartozik a normál életvitelünkhöz, amiből nem szívesen vennénk vissza.

A 60-as évek elején úgy lett fürdőszobánk, hogy a kútvízről szivattyúval működtettük, akkoriban kevesebbet zuhanyoztunk, nem volt még mosógép, szárító, mosogatógép, a budi meg az udvar hátuljában állt. Ezt azért már nem sírom vissza.

És persze elkezdődött a lakosságszám folyamatos növekedése.

1950-től napjainkig a falu lakossága megháromszorozódott, a személyes vízszükséglet növekedésével Pilisborosjenő vízigénye szolid becslések szerint a tízszeresére nőtt.

Csatlakoztunk a Szentendrei Vízmű hálózathoz, hogy az igényeket ki lehessen elégíteni.

Ideig-óráig ez megoldást jelentett, csakhogy közben az utóbbi 15 – 20 év folyamán a pilisi térség lakossága is jelentősen nőtt, minimum duplázódott. A jelenlegi hálózatok ezt a terhelést már alig képesek kiszolgálni, ráadásul elöregedettek, bármikor előfordulhat meghibásodás, ami miatt akár napokig vízhiány, vagy nyomáscsökkenés fordulhat elő.

A jelen helyzetben nőnek ki a földből lakóparkjaink, Green Garden, Modern Dorf, Tücsök utca, meg persze, ott van a Lazarét.

Legkevésbé Lazarétet akarom felelőssé tenni, ők már 2002 óta rendelkeznek ezzel a jogosítvánnyal, velük az óta számolni lehetett.

Csak az említett lakóparkok, és a faluban még beépítetlenül álló telkek újabb körülbelül 3000 – 3500 új lakót jelenthetnek hosszú távon, és akkor még ott van a titkos fegyver, a Malomdűlő, újabb mintegy 4000 beköltözővel.

Nem tudok hinni abban, hogy a megnövekvő igények kiszolgálhatóak lesznek.

A világ legtermészetesebb dolga, hogy az újonnan beköltözők ugyanolyan joggal követelik az ellátást, mint a már régebben itt élők.

Egy régebbi írásomban (LESZ E O AZ M-0BÓL címen) foglalkoztam már saját vízbázisunk sérülékeny állapotával, az esetleges M-0 alagútfúrás komoly károkat okozhat benne.

„Bármely kút kiváltása esetén az új kút(ak)vízhozama nem lehet kisebb a régi kút vízhozamánál, és a szolgáltatott vízminősége meg kell feleljen az egészségügyi elvárásoknak. A meglévő kút(ak) leállítására csak az új vízműkút(ak) üzemképes állapotba kerülését és a vízjogi engedély kiadását követően kerülhet sor” 2005.06.15. „Az M0 körgyűrű elfogadott nyomvonala érinti a Pilisborosjenő 1. számú vízműkutat, gyakorlatilag ellehetetleníti annak működését”

„Pilisborosjenőn a tanulmány terv szerint nem lehet kutat bővíteni,”

Aki úgy gondolja, hogy beköltözés ellenesek vagyunk, nagyot téved!

Vannak, akik úgy gondolják, ők voltak az utolsók, akik ebbe a faluba költözhettek, más már ne jöjjön ide. Ezzel cseppet sem tudunk egyetérteni.

Viszont úgy gondoljuk, hogy a természetes lakosságszám növekedés bőségesen elég lenne a falu számára, a már meg nem akadályozható lakóparkjainkban legalább annyit kéne elérni, hogy ne az ingatlanfejlesztők (spekulánsok) érdekei érvényesüljenek csak. Nekik nyilván az az érdekük, hogy minél kisebb telkeken minél több lakás épüljön, minél nagyobb profitot tudjanak realizálni.

Ha ez megvalósul, mi is és az új beköltözők is a falunak pont azt a varázsát veszítjük el, amiért itt élünk, vagy ide költöztünk.

Nekünk, a falu lakóinak ez biztosan nem érdekünk!

A víz miatt meg valószínűleg bosszankodhatunk még egy darabig. Lehet, hogy egyre többször.

Gergely György

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..