Milliárdos lesz a Tücsök?

Nekünk meg csak a ciripelése jut

Nem meglepő módon újra tárgyal testületünk a Tücsök utcai 027/es „fejlesztésről”.

Nem tudhatjuk (?), hogy változatlan marad-e az előterjesztés, de mivel az érdekeltek köre, és az érdekek cseppnyit sem változtak, ez tűnik valószínűnek. Csak most majd tárgyalja a pénzügyi bizottság, hogy törvényessé tegyék a mutyit.

Mindenképpen milliárdos buli lesz ebből, már persze akkor, ha változatlan formában elfogadják.

Ha az önkormányzat vállalása ellenére sem tudja majd megvalósítani a közművesítést, akkor azért.

33.720 m2 magánkézen lévő terület kapcsán vállal érthetetlen okból 30.000 ft/m2 kártérítést, ez egészen pontosan egymilliárd 11 millió 600 ezer ft!

Ha ehhez még hozzácsapjuk a szintén megmagyarázhatatlanul vállalt 4000 ft/m2 vállalást, amennyiben nem készül el határidőre a közművesítés, az újabb 134 millió 880 ezer forint kötbér.

Egy önkormányzatnak semmiképpen nem feladata, hogy az adókból befolyó forintokat magánszemélyek üzleti érdekében kockáztassa közművesítés céljára. Felelős testületnek ilyen kockázatos vállalásba egész egyszerűen nem szabad belefognia! Főleg nem úgy, hogy öt hónap van a választásig, amire szerződnek, az már az új testület terhe lesz!

Ha netán valahogy mégis összejönne ez az agymenés, akkor a tulajdonosokból csinálunk milliárdost – ami még nem lenne baj, de -, úgy, hogy a falunak gyakorlatilag semmi nem jut belőle.

Persze, lesznek azért nyertesei is ennek a szerződésnek. Beszéltünk már arról a telekcseréről, ahol az ötmillió értékű szántóért adunk cserébe „nagyvonalúan” 60 milliónyi közművesített építési telket.

Vannak ennél cifrább dolgok is!

Az egyik tulajdonosnak a telekalakítást megelőzően 1510 m2-nyi tulajdona van, a teljes közművesítést követően pontosan ennyi, 1510 m2 is marad. Neki nyilván nem rossz üzlet.

Vegyünk egy másik példát! X és Y tulajdonosoknak ½ arányban a birtokában van 13.049 m2 belterületi szántó, tehát fejenként 6524 m2 (szántó!). Ugyanezeknek a tulajdonosoknak van még egy szántójuk (külterületi!), fele-felében, egy teljesen más területen, ami egyébként soha nem lesz belterületbe vonható, 11533 m2, fejenként 5767 m2. Tehát fejenként 12291 m2, és szántó.

X tulajdonos kereken 4 ezer m2 közművesített építési telket kap cserébe. Bomba üzlet, ha figyelembe vesszük az önkormányzati értékbecslést. Értéke ennek alapján 120 millió 580 ezer ft, úgy, hogy semmit nem kell tennie érte, az önkormányzat teljesen közművesítve adja át neki.

Y tulajdonos, akinek pontosan ugyanennyi, ugyanilyen értékű szántója van, ennél „kicsit” többet, pontosan 10718 m2 közművesített építési telket kap. No, ennek az értéke is kicsit magasabb, 323 millió 94 ezer forint! A különbség kereken 202 millió 514 ezer! Ugyanazért!

Elhiszi ezt valaki? El lehet hinni? Nem létezik olyan magyarázat, amivel ezt tisztára lehetne mosni!

Itt nyilván valami hatalmas disznóság van, sejtem is, hogy micsoda, és kinek a javára!

Lépjünk túl az ilyen kicsiségeken, és nézzük meg, mennyi lesz a falu haszna, ha minden jól megy!

A telekalakítás előtt az önkormányzat tulajdonában vannak a következő ingatlanok:

3144 m2 belterület, 350 m2 belterület, 2759 m2 külterület, 3207 m2 közút.

A közutat leszámítva ezeknek a területeknek az értéke 188.496.685 forint (összesen 6253 m2).

A telekalakítás után önkormányzati tulajdon lesz a következő ingatlanokból:

4965 m2 építési telek, 707 m2 építési telek, 3162 m2 közút, valamint 1814 m2 belterület – ez egy nagyjából 300 méter hosszú, körülbelül 6 méter széles nadrágszíj parcella, egy magánút és a külterületi szántók közötti területen értékét tekinthetjük nullának.

Ezen felül az önkormányzat tulajdonába kerül összesen 41524 m2 szántó, ami a közeljövőben nem vonható belterületbe, de nincs is rá igény, hogy ez is beépüljön.

Az építési telkek értéke 170 millió 982440 ft, a szántóké 51 millió 905000 ft, összesen 222 millió 887440 forint. a különbözet a telekalakítás után elvben 34 millió 390755 forint.

Ahhoz, hogy ehhez az értékhez hozzájuthassunk, semmi más dolgunk, mint 150 millióért közművesíteni, és sikeresen, ezeken az árfolyamokon értékesíteni a vagyont.

Megjegyzendő, a közművesítésre szánt összeg szakértők szerint legalább 100 millió forinttal alá lett becsülve, az 51 milliónyi szántó pedig holt érték, nem valószínű, hogy értékesíthető.

Mellékesen megjegyzem, a 027/9 helyrajzi számon nyilvántartott 4875 m2 külterületi szántó a telekalakítás előtt nem szerepel az önkormányzati tulajdonok között, utána viszont igen, erre semmilyen magyarázat nincs.

Ezt figyelembe véve „sikeres” kivitelezés után a falu vesztesége – szerencsés esetben – nem haladja meg a 80 millió forintot. Hát ez az a nagy üzlet, amire vezetőnk és csapata ilyen büszke.

Még egyszer külön kiemelem, az itt felsorolt négyzetmétereket, árakat, értékeket nem én találtam ki, azokat szigorúan az önkormányzat számításai, értékbecslései alapján számoltam ki!

A testület, így, vagy úgy, csütörtökön szavazni fog erről. Sajnos nem lenne meglepő, ha 4:3 arányban megszavaznák.

Nehogy azt higgyék, hogy ezt is megússzák! Inkább féljenek! Nem fogják megúszni, saját vagyonukkal, és szabadságukkal fizetnek majd érte!

A 2097 Egyesület már egy hónappal ezelőtt megígérte, hogy a jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés okán feljelentést fog tenni az illetékes hatóságoknál minden egyes képviselő ellen, aki ezt megszavazza, természetesen csatlakozunk mi is hozzájuk, azzal a kitétellel, hogy a Jegyző, aki a törvényesség őre, aki az előterjesztést elkészítette, szintén nem fog kimaradni a felelősségre vonás alól!

Ezt az ígéretünket is be fogjuk tartani! 

A  PATRIÓTÁK  nevében  :   Gergely György

8 thoughts on “Milliárdos lesz a Tücsök?

 1. Gyuri,
  gratulálok, remek cikk, fantasztikus, világos érthető számolás!
  Egy dologgal kiegészíteném. A 027/9 szerepel az Önkormányzat vagyonkimutatásában. Írd és mond 3 millió 412 ezer Forinton, kb 700 Forint per négyzetméteren. Nem tudom, a mostani előterjesztés mennyiért számolja a a szántót, de láthatóan még mindig másképp, mint a szintén csütörtökön elfogadandó vagyonkimutatás, és ez eléggé visszás.
  Így az átalakítás után a szántók a 28 milliót érnek kimutathatóan az 51 helyett? Vagyis a 34 millió helyett kevesebb mint 10 millió a kimutatható haszon az Önkormányzatnak abban az esetben is, ha jól tudnának kiadást és bevételt tervezni a Hivatalban. De úgy néz ki nem tudnak, hiszen már az adóbevételt sem tudják megtervezni!

  1. Kedves Ákos!
   Sajnos nem sok jelentősége van, a szántók értékét központilag határozzák meg adott terület számára.
   A valós értékük ennek csak töredékét teszik ki, és ha nincs valami mutyi a háttérben, aligha értékesíthetőek.
   Ez is bele kalkulálandó a “fantasztikus” üzletmenetbe.

   1. Ákos!
    A vagyonnyilatkozatban és a TRSZ-ben szerepel a 027/9-es szántó, a telekalakítási szerződésben viszont nem, így nincs rá magyarázat, hogy került az Önkormányzat tulajdonába, hogy lett belevonva az üzletbe.

    Nyomozok még egyéb cifra dolgok ügyében, ha ennek a nyomára tudok járni, akkor holnap megosztom.
    Lehet, hogy az ügy sokkal durvább, mint eddig gondoltuk, ha sikerül bizonyítanom is, sikítok!

 2. Az utolsó bekezdésnek külön örülök. Apám szülőfalujában egy hasonló bűnöző bagázst sikerült kisöpörni, remélem itt is sikerül.

 3. Minden eszközzel meg kell akadályozni ezt a Tücsök utcai Belterületben vonást! Rájuk kell olvasni, hogy a 2002-es elfogadott 15 éves Terület Rendezési és Szabályozási tervet sem teljesítette az abban foglaltakat az Önkormányzati vezetés! Én ott leszek ezen a Csütörtöki Testületi ülésen, nem szabad megengedni, hogy zárt ülésen tárgyalják az előterjesztést! 4 Képviselő csak bológató “János” azt sem tudják, hogy a 027-es területet “eszik e vagy isszák” ! Olyant én meg nem is hallottam jogilag sem, egy fau közösségben, egyszeűen 4-3 arányban megszavaznak vagy leszavaznak és határozatokat hoznak, Bizottság Képviselő tagokat lehetettlenítenek el, így múködtetik a falut és ez ellen nem tett senki sem! Szomorú, de tényleg ennyire közömbösek a falu lakói!

 4. A fiam Méltányassági kérelmét is a Pénzügyi Bizottság elutasító döntést hozott! Megkérdeztem az indokot ! Varga azt mondta, a “kidolgozott koncepció” nem engedhet meg egy “precedens” döntést! Vargát megkérdeztem, tudja e hogy hol van a Lazarét? hallgatott mint a sz@r a fűben! Aztán a polgármester megint előjött azzal, hogy miért nem értem meg a “koncepció” Összközmű beruházás lényegét? Elszakadt a cérna nálam, mindenkiről lehúztam a keresztvizet! Beszari, gyenge emberek gyülekezete, János meg csak a magáét mantrázza! Megmondtam, hogy én nem akarok mást, csak a reális elbírálást, és jol gondolják mégegyszer át! A fiam tuszkolt ki, mert különben az asztalt borítottam volna rájuk! A további forumokat, a döntésüktől függően keresem fel! Meg vannak még mindég a kapcsolataim amit igaz 12 éve nem vettem igényben és a fejhez megyek, nem a lábnál kezdem! Ha kell, megvívom a harcomat, “lehetettlen nincs csak tehetetlen” Nem árthat senki sem, mert mindég egyenes gerincel és tisztsségesen érdekek nélkül csináltam végig az életemben mindent amit beválaltam!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..