Ó, IÓ, CIÓ, KORRUPCIÓ

AMIKOR A KECSKE (ÉS A PÁSZTOR IS) JÓLLAKIK,
A KÁPOSZTÁBÓL MEG EGY FŰSZÁL SE MARAD…

Pilisborosjenőn Paksi Imre polgármestersége alatt 12 úgynevezett fejlesztési terület létezett.

Imre legfőbb céljai közt szerepelt, hogy ezekkel a területekkel megállapodásra jusson, nem sok sikerrel.

Érdekes, gyanús körülmények között született egy megállapodás a Green Gardennel, erre a körülmények miatt nem volt túl büszke. Utolsó szalmaszálként próbálkozott a Tücsök utcai 027-es parcellával, eredményt akart felmutatni, hogy sikeresen kampányolhasson 2014-ben is.

A kampány, mint tudjuk, nem sikerült, sőt el sem indult végül a választáson.

A megállapodás viszont megszületett.

2014. január 28.-án testülete elfogadta a telepítési tanulmánytervet, majd településrendezési szerződést kötöttek.

Ekkor kerültek az Önkormányzat birtokába azok a területek, amelyekről a mostani előterjesztésben is szó van.  Itt kissé homályossá válik a történet, abban az időben is remekül odafigyeltek arra, hogy semmilyen szerződés, megállapodás ne legyen hozzáférhető a lakosság számára.

Az biztos, a földhivatali adatok alapján, hogy az említett területek ennek következtében kerültek a tulajdonunkba, nem ajándékként, mint általában, hanem adásvétel formájában, 2015.07 02.-án kerültek bejegyzésre.

A településrendezési szerződés a 027/-es tulajdonosokkal megtörtént, viszont önkormányzati közművesítésről ekkor még szó nem volt.

Aztán Paksit követte Jánosunk és tanácsadó barátja, ez a felállás nem felelt meg nekik.

Kitalálták, hogy újabb három tulajdonost vonnak be a bizniszbe, akiknek volt egy 13491 m2-es külterületi szántójuk (027/8), ezzel felhasználhatóvá vált a már saját tulajdonú 027/9-es külterületi szántó is a maga 4875 m2-ével. Összesen 18366 m2, ennek értéke a belterületbe vonás után 553 millió 643070 forint – lehetett volna. Az említett három tulajdonostól területcsere, ajándékozás formájában meg is szerezték a területet, busásan megajándékozva őket belterületi ingatlannal.

Ekkor került képbe az önkormányzati közművesítés, ami reménybeli, komoly hasznot ígért.

Ez eddig még jól is hangzott, csak a Földhivatallal voltak problémák, arra hivatkozva, hogy már amúgy is rengeteg beépítetlen belterületbe vont ingatlan van Borosjenőn, nem akartak hozzájárulni ehhez az elképzeléshez. Hiába volt a megkötött TRSZ, 2016. 10. 05.-én, emiatt nem lehetett végrehajtani az abban foglaltakat, kicsúsztak a határidőkből.

Közben természetesen tovább ostromolták a Földhivatalt, aki végül 2019. 01. 29.-én hozzájárult, hogy a terület egy részét, ami már amúgy is belterület által határolt, belterületbe vonja, viszont az említett szántók bevonásától mereven elzárkózik.

Na, itt kezdődnek a bajok. A nyilván strómanná kényszerített tulajdonosoknak eszük ágában sincs lemondani egy centiről sem (gondolom, nem is mernék megtenni), a közművesítést végző – már ismertetett felállású – PIKÖFÖK Zrt pedig nyomott áron vállalja ugyan a kivitelezést, de az építkezések, és az értékesítés során a strómanoktól a kivitelezési költségek többszörösét tudja begyűjteni. Az meg, hogy nyomott áron vállal, nem jelenti azt, hogy ezek a költségek menet közben ne emelkednének, nem féltem őket, megszerzik, amit akarnak, mindig is így történt.

Valaki azért kell, aki a kárvallottja ennek az egésznek. És ez ki más lehetne, mint az Önkormányzat, azaz mi, a falu lakói. Mi maradunk hoppon, nekünk nem jut a káposztából.

Így aztán egyértelmű, hiába próbálják nagy üzletnek beállítani, az Önkormányzat részére ez nem más, mint veszteség, jelentős visszalépés az eredeti elképzelésekhez képest.

A Küller-féle formációval területet, értéket nem szereztünk, azt már megtette a sokat szidott Paksi Imre, viszont veszítünk vele, és fizethetjük a közművesítés költségét, aztán majd el kell tartanunk újabb 400 beköltöző, és gondoskodnunk kell az ellátásukról.

Egyetlen közvetlen haszna a falunak, hogy megszerzünk egy 13491 m2-es külterületi szántót, aminek az eszmei értéke 16 millió 863750 forint, igaz, ezért cserébe több mint százmillió értékű beépíthető területet juttatunk az eredeti tulajdonosoknak.

Valahogy az az érzésem, hogy a hűtlen kezelésen kívül itt még jónéhány jogi fogalom előkerül majd.

Persze, várjuk ki, a fiúk – lányok holnap mit döntenek. De döntsenek bárhogy, maga a szándék megmagyarázhatatlan marad, azt lemosni, meg nem történtté tenni már nem lehet.

Gergely György


4 thoughts on “Ó, IÓ, CIÓ, KORRUPCIÓ

 1. Kedves Gyuri! Úgy látom nagyon is jól ismered a körülményeket.Az egésszel csak egy bajom van de az egetrengetö! itt mindenki látja tudja hogy korrupciö meg hűtlen kezelés Stb stb…. de tenni ellene olyat ami hatékony is…….. nem tesz senki!!! volt már ember aki javasolta hogy Küller Jánost el kellene mozditani a hivatalból de erre ment a hümmögés meg hogy igy meg úgy. Hát kérdem én mire várunk ? ! és meddig? !

  1. Kedves Marika!
   A törvény úgy szól, hogy a választás előtt hat hónappal már senkit nem lehet eltávolítani (Legfeljebb jogerős bírói határozattal), nem lehet új választást kiírni.
   Alig öt hónap van hátra, azt kell most valahogy túlélni, és utána a lakosság felelős döntésén múlik, hogy kit juttat a testületbe.
   Lehet, hogy megint Küllert és csapatát, akkor csak azt tudom mondani, meg is érdemeljük!

 2. Totálkár! ..röviden és tömören..És a 17 milliós szántóért cserébe adott 100 millás belterületi ingatlanra tudjátok mi a vezérkar érve? “majd az a szántó amit cserébe kapunk(és amit a Földhivatal nem hajlandó belterületbe vonni) hamarosan belterüélet lesz, és akkor sokkal többet fog érni” – addig meg karitatíve, bónuszként előre megadjuk a felárat! Végülis mért is ne, elvégre nem a mi pénzünk, hanem a településé!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..