Úgyse volt hideg a tél

Újabb szégyenteljes eset jutott a tudomásunkra, bizonyítván a faluvezetés szociális érzéketlenségét.

A 2018-as országos választást megelőzően kormányunk úgy döntött, hogy a vezetékes gázt felhasználó családok egyszeri 12 ezer forintos rezsicsökkentésben részesüljenek. Ezt az összeget mindannyiunk számláján jóvá is írták, nyilván volt ebben egy kis kampányfogás is.

Később felvetődött, hogy így pont azok nem részesültek támogatásban, akik amúgy is drágább tüzelőanyagokat kénytelenek használni, jellemzően tűzifát, szenet, palackos gázt. Ezeknek az anyagoknak az ára ugyanis jelentősen emelkedett addig is, míg a gáz árát központilag szabályozták. Meg is született a Kormányhatározat, mely elrendelte ezeknek a háztartásoknak a kompenzálását:

A téli rezsicsökkentés végrehajtását követően szükségessé váló további intézkedésekről szóló 1364/2018. (VII. 27.) Korm. határozat alapján a Kormány egyetértett azzal, hogy a téli rezsicsökkentésben korábban nem részesült, a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot felhasználó háztartások is egyszeri természetbeni támogatásban részesüljenek a fűtési költségek viselésével összefüggésben.

Ezen igénybejelentés határideje az önkormányzatok irányába 2018. október 15-e volt. A benyújtott igényekről az önkormányzatok 2018. október 17-éig adtak tájékoztatást a Belügyminisztérium részére.

Ezt az összeget az érintettek készpénzben nem kaphatják meg. Az igénybejelentéskor meg kellett határozniuk, hogy a 12 ezer forint terhére milyen tüzelőanyagot igényelnek.

Az igénybejelentések rendben megtörténtek, tudomásunk szerint falunkban 26-an érintettek.

Nyilván a Hivatal is időben megküldte a Kormányhivatal felé.

A Hivatal másik feladata az igénybejelentő megküldésén kívül az volt, hogy azzal egyidejűleg kössön szerződést egy tüzelőanyag forgalmazóval, aki kiszolgálja az igényeket.

Az összes környékbeli település tavaly december 7.-e környékén meg is kapta az összeget, és általában már idén januárban el is juttatta azt az érintetteknek.

Kivéve Pilisborosjenőt. Amikor az egyik érintett érdeklődött a tavasz végén polgármesterünknél, azt a választ kapta, hogy sok a visszaélés az ügyben, ezért csúsznak a kifizetések (az egyetlen lehetséges visszaélés az lehet, hogy a Hivatal visszatartja a járandóságot). A Hivatalban tovább érdeklődve az „illetékes” éppen nem volt elérhető, jegyző urunk pedig nem méltatta válaszra.

12 ezer forint sokaknak nem összeg, van, aki le sem hajol ennyiért. Viszont ezek az emberek jellemzően idős nyugdíjasok, egy részük beteges is. Számukra ez a segítség igenis fontos.

És ne felejtsük el, ez a falunak egyetlen fillérébe sem kerül, a központi költségvetésből fedezik. A fel nem használt összeget pedig idén december 15.-ig vissza kell fizetni a költségvetésbe.

Amennyire sikerült utána érdeklődnünk, a kifizetések valóban nem történtek meg, azzal az indokkal, hogy „akkor már” nem sikerült szerződnie a Hivatalnak, de decemberig majd megkapják a jogosultak.

Persze lehet, hogy majd vezéreinknek eszébe jut, hogy ősszel választás lesz, és egy ügyes kampányfogással közvetlen előtte eljuttatják a támogatást a jogosultak számára.

Remélem, az érintettek ennek ellenére tudni fogják, hogy kire nem kell szavazniuk.

Mert valóban minden szavazat számít!

Gergely György

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..